Mad

Mad, mad og mere mad. Du skal spise så meget mad i Iran. Maden i Iran er simpelthen himmelsk. Måske er der noget særlig sublimt ved kombinationen af to store verdenskøkkener: Græsk og indisk. Det er mere varieret end græsk mad, og mindre krydret og finere end indisk mad og med en større brug af friske råvarer.

Sund livsstil
Iranerne har en sund kost centreret om frisk frugt, grønt og grøntsager. Kød (normalt lam, ged eller kylling) anvendes som et supplement snarere end kernen i et måltid. Ris og brød lavet på hvede. Den primære drikke er sort te. Og så rører de naturligvis ikke svinekød, det er tilmed ulovligt at ‘dyrke’ på iransk jord, selv hvis svinene skulle have et andet formål end et kulinarisk.

Mad_Iran

Lækker mad

Iranernes morgenmad er et let måltid bestående af frisk brød, te, og måske smør, hvid fetaost og marmelade. Æg får man også, stegt eller kogt.

Frokost er det vigtigste måltid. Hos en middelklasse familie starter man som regel med en tallerken med frisk grønt-forårsløg, radiser, frisk basilikum, mynte, koriander, og andre i sæsonen. Det er serveret med usyret brød og hvid ost. Det vigtigste parabol er dampet aromatisk ris (chelow) serveret med en eller flere gryderetter lavet af kød og en frisk grøntsag eller frugt. Denne gryderet, der kaldes khoresht ligner en mild karry. I den er der aubergine, okra, spinat, kvæde, selleri, og et utal af andre lækre grønsager. En særlig berømt variation, khoresht, fesenjun, består af lam, kylling, and eller fasan kogt i en sauce af løg, jord valnødder, og granatæble sovs – som er en gastronomisk orgasme i munden.

Kedelige restaurantudvalg
På trods af den enorme (og ufatteligt lækre) variation af iransk mad, vælger iranerne gerne selv klassisk kebab når de går ud og spiser, evt. med noget brød og lidt salat. Lækkert, ja, i starten, i længden undrer man siger over hvor fesejunen bliver af i restaurationerne.

Sød tand
Hvis der er nogen i denne verden, der har en sød tand er det iranerne. Kager i alle former, størrelser, smagsvarianter, dekoreret som svane, kamelpukkel, diamant springvand – you name it -> they got it. Og udover kager har de selvfølgelig de sødste dadler og figner, blommer, abrikoser og druer, og frisk frugt bliver brugt både om dekoration overalt og som en kølig snak på en hed dag.

Af: Julie Vulpius

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s